Cena práce po roce

Před více než rokem jsme na mnoha místech psali o nutnosti navýšit cenu práce v českých pneuservisech. Bylo to velké téma v každém rozhovoru s majiteli pneuservisů a vesměs všichni se shodovali v tom, že je třeba zdražit. Jak se tedy cena práce po 3 sezonách opravdu změnila ?

Jezdíme po pneuservisech po celé ČR a myslím, že níže uvedená čísla tedy můžeme nazvat jakýmsi „reprezentativním vzorkem“. Před letní sezonou 2018 jsme ve všech navštívených servisech pokládali stejnou otázku: „Jaká je u vás kompletní cena ze přezutí a vyvážení 16″ pneu na plechové disky?“ (myšleno cena vč. závaží a DPH).

Než se dostaneme ke konkrétním částkám, je třeba zmínit, že cena práce zdaleka není závislá na velikosti města/obce, ve kterém se pneuservis nachází. I ve velkých městech jsou pneuservisy (a tím myslím docela pěkné a kvalitní), které mají cenu nastavenu mnohem níž, než je celorepublikový průměr. A naopak – na malé vesnici jsou servisy, které si účtují cenu vysoko nad námi zjištěný průměr. Takže zjištění první: není to o velikosti města/obce nebo servisu, ale o postoji majitele pneuservisu a jeho pohledu na věc .  

Velmi zajímavý je názor těch majitelů pneuservisů, kteří výrazně/skokově zdražili cenu práce mezi jednotlivými sezonami. Jejich odpověď na naši otázku „A co se stalo po zdražení?“ byla totiž pokaždé stejná: „Nestalo se nic. Měl jsem to udělat už dávno!„. (Důležitá poznámka: zdaleka to nebyly servisy ve velkých městech !). Druhé naše zjištění tedy zní: Brzdou v úpravě ceny je často zbytečná obava majitelů, že tím ztratí zákazníky. 

Pojďme tedy k těm zjištěným cenám: nejnižší cena za kompletní přezutí 16″plech, kterou jsme slyšeli, byla 540 Kč. Naopak nejvyšší cena byla 1.200 Kč. Obě částky jsou spíše výjimečné. Nejčastější odpověď byla mezi 650 – 800 Kč.  Jako průměr z několika desítek dotazovaných servisů vyšla cena 750 Kč.

Nechceme tímto říct, která cena je správná a která špatná a ani radit, jaká cena by v tom či onom servise měla být. Chtěli jsme pouze zjistit, zda se o navyšování cen nejen mluví a píše, ale zda k tomu ve skutečnosti dochází a jak moc.

Závěrem tedy třetí zjištění: většina servisů ceny alespoň trochu nebo postupně upravila. Zároveň jsme od většiny z vás slyšeli, že byste cenu rádi posunuli ještě výše, ale že teď čekáte, co se bude dít… Troufnu si říct, že se ze strany naprosté většiny vašich zákazníků nebude dít nic (viz druhé zjištění výše) a že s dalším posunem ceny nahoru není třeba otálet. Až totiž česká ekonomika zase přibrzdí (a to se dříve nebo později stane), pak už na to bude pozdě. Jako vhodný způsob úpravy ceny se zdá vámi často zmiňovaná metoda „každou sezonu kousek“.

Velkou rezervu jsme při našich rozhovorech po českých pneuservisech viděli také v úpravě cen za skladování pneu. O tom ale až příště.

Držíme Vám palce.