A co cena za uskladnění pneu ?

Slíbil jsem info k ceně za uskladňování sezónních pneu, jak ukázal náš průzkum po ČR..

Na tom, že poskytovat službu uskladnění druhé sady pneu, je jeden ze základů úspěchu pneuservisu, se shodneme asi s každým majitelem pneuservisu. (Přesto mi ale není jasné, proč stále existuje dost pneuservisů, kde tuto nabídku koncový zákazník nenajde…). Také cenu za uskladnění při našich cestách po ČR průběžně mapujeme. Kolik se za to tedy běžně účtuje ?

Bohužel není výjimkou, že uskladnění poskytuje pneuservis zdarma. Kupodivu je takových servisů stále dost, ale naštěstí jich ubývá. Když se majitele zeptáme, proč si za uskladnění neúčtuje peníze, nejčastější odpověď je ta, že tuto službu začal nabízet (před delší či kratší dobou) zadarmo proto, aby na uskladnění získal zákazníky. Teď by to drtivá většina ráda zpoplatnila, ovšem bojí se, co na to zákazník řekne. Zní to logicky, ovšem argumentů, proč nemůže být uskladnění zadarmo, je velká řada (viz dále). Obava ze ztráty zákazníka je z mého pohledu zbytečná, spíše to je nedostatečná ochota se vyzbrojit argumenty a zkrátka téma zpoplatnění se zákazníkem otevřít.

Druhou skupinu tvoří pneuservisy, kde se účtuje spíše „formální“ poplatek za sezonní uskladnění. Mám na mysli částky jako 100-200 Kč / sada / sezona. Když si představím, že za jedno kafe a bagetu na pumpě dáme cca 100 korun, pak mi poplatek za půlroční uskladnění v těchto cenových relacích přijde naprosto neadekvátní.

Třetí skupina servisů má uskladnění naceněno (alespoň z mého pohledu) správně, tedy tržně a především odpovídající tomu, co uskladnění skutečně obnáší (opět viz dále).  Poplatek za uskladnění se nejčastěji pohybuje od 400 do 800 Kč / sada / sezona.

Zajímavý (a podle mě zcela správný) je ceník jednoho z pneuservisů, který naceňuje uskladnění striktně podle velikosti ráfku .. 15″ = 500 Kč, 16″ = 600 Kč, 17″ = 700 Kč, 18″ = 800 Kč atd. Vždyť přece 18″ pneu zabírají mnohem více místa než 15″, nemluvě o rozdílné váze a ceně každé takové sady.

Stejně jako u ceny práce (viz tento článek) jsme se přesvědčili, že cena za uskladnění není závislá na velikosti města/obce. Klidně najdete vysoké ceny za uskladnění u vesnického servisu a naopak bez poplatku ve větším městě. Rozhoduje pohled a názor majitele, nikoliv lokalita.

Někteří šikovní majitelé pneuservisů skladují stovky a stovky sad, ani 1000 sad není úplná výjimka!

Kromě toho hlavního, že zákazníka máte uskladněním u vás velmi dobře podchyceného, aby nejel do jiného servisu, tak není zanedbatelná ani finanční matematika. Vynásobením pouhých 200 sad částkou 1000 Kč (tedy 500 Kč / sada / sezona) získáte rázem 200.000 Kč každý rok do příjmů servisu…

Proč tedy nemá být uskladnění pneu zadarmo nebo „za hubičku“? Je to služba jako mnoho jiných takže například proto, že:

  • Zabírá to místo, každé místo stojí peníze (i když máte skladovací prostor již splacený, protože by tam místo pneu mohlo být něco jiného nebo byste jej mohl třeba pronajmout apod.)
  • Logicky pak .. pneu nezabírají místo zákazníkovi doma (ve sklepě, v garáži apod.)
  • Za převzaté pneu/disky majiteli zodpovídáte (za jejich případné poškození, v horším případě ztrátu), měl byste mít tedy převzaté pneu pojištěné a řádně zabezpečené, a to taky něco stojí
  • Zákazník s pneu nemusí sám manipulovat (naložit do kufru, doma vyložit, uskladnit, za půl roku naložit do kufru, dovézt do servisu,..), nezraní se, neušpiní se
  • Auta mají čím dál větší a tedy těžší pneu, takže nejen že si šetří záda, ale možná by je zákazník do kufru najednou ani všechny 4 nedal ..
  • Pokud má zákazník druhou sadu na disku, ušetří čas při dalším přezutí, protože mu před sezonou pneu zkontrolujete, umyjete, vyvážíte, případně včas zajistíte nové

Prostory pro uskladnění lze řešit různými způsoby. Od ne zrovna ideálních jako půda/sklep, přes pronajaté prostory vedle/ v blízkosti servisu až po nákup vyřazených lodních kontejnerů (mimochodem velmi časté a praktické řešení). Zkrátka když se chce, v drtivé většině se řešení najde. Teď už jen se zamyslet, jak máte cenu za uskladnění ve nastavenou vašem servise.