Tlačítko „RESET“

Příklad od nás z Ostravska. Máme tu v zimě inverze a smog. Nejen děti jsou nemocné a berou zbytečně antibiotika. Každý rok se to opakuje. V zimě je člověk přesvědčený, že musí odtud. Pak přijde jaro, léto a část podzimu a je zase všechno v pořádku. Když nebudu brát v úvahu, že 250 dní v roce jsou překročeny limity prachu.

Přestavte si, že jste našli a zmáčkli tlačítko RESET a přestěhovali se. Už sedíte v zimě před domkem na kopci ve výšce 600 m n.m. Svítí sluníčko a pofukuje studený vítr. Kolem sebe nádherný bílý sníh a čistý vzduch.

Koukáte dolů z kopce a vidíte v dálce Ostravu ponořenou v šedohnědé inverzi. A vnímáte jak ostatní žijí v tom nepořádku a co musí dýchat. A ani neví, že vy tu máte sluníčko a čistý vítr, protože jste v jiné vrstvě.

Co by se stalo, kdyby váš kamarád z Ostravy vás navštívil a vy by jste mu ukázali vaši židli a nechali ho zakusit to sluníčko a čistý vzduch a pohled na Ostravu pod inverzí .

Pochopil by a začal také hledat svoje tlačítko RESET? A stal se vašim sousedem.

Nebo by argumentoval, že na jaře, v létě a na podzim to takové špatné není. Ono se totiž v tom smogu a inverzi dá žít. A  není to tak špatné je to takové nutné zlo.

Ten příklad s inverzí a smogem jsem se snažil vysvětlit tlačítko RESET, ale tlačítko RESET je myšlenka jednoho šikovného majitele pneuservisu z naší sítě. Když jsme spolu seděli na obědě vysvětloval nám svoje myšlenkové pochody na otázku proč s nám dělá a spolupracuje. Říkal, že bylo pro něho nejtěžší si uvědomit, že musí začít hledat svoje TLAČÍTKO RESET. A v okamžiku, kdy jej našel, restartovat svojí firmu. Řekl, že každý pneuservis ho má jinde a dokud ho nenajde a nezmáčkne, nic se u nich nezmění.

Jiný majitel velkého pneuservisu z naší sítě a současně zapojený v síti velkého výrobce(nebudu ho jmenovat) specifikoval svůje tlačítko reset takto: Moje tlačítko Reset bylo, když jsem si sám sobě během jedné sezony dokázal, že ty premiové značky nepotřebuji a umím prodávat to co chci já na čem prosperuji lépe.

Závěr: S odstupem času vnímám, že život Ostraváka a pneuservisu bez tlačítka reset je podobný. Život v horších podmínkách, spolu s mnoha ostatními, kteří zažívají podobné problémy. Pro které není řešení na blízku a sluníčko přes tu špínu nevidí. Ale takový život je omezený do okamžiku, kdy si člověk uvědomí jeden fakt, že to může změnit. Ovlivnit a začít hledat tlačítko RESET. Restartovat firmu a začít dělat věci jinak nebo přestěhovat se o 50 km a začít jinde. Nesmířit se s tím, že to tak má být.