Archiv pro měsíc: Únor 2015

Tlačítko „RESET“

Příklad od nás z Ostravska. Máme tu v zimě inverze a smog. Nejen děti jsou nemocné a berou zbytečně antibiotika. Každý rok se to opakuje. V zimě je člověk přesvědčený, že musí odtud. Pak přijde jaro, léto a část podzimu a je zase všechno v pořádku. Když nebudu brát v úvahu, že 250 dní v roce jsou překročeny limity prachu.

Přestavte si, že jste našli a zmáčkli tlačítko RESET a přestěhovali se. Už sedíte v zimě před domkem na kopci ve výšce 600 m n.m. Svítí sluníčko a pofukuje studený vítr. Kolem sebe nádherný bílý sníh a čistý vzduch.

Koukáte dolů z kopce a vidíte v dálce Ostravu ponořenou v šedohnědé inverzi. A vnímáte jak ostatní žijí v tom nepořádku a co musí dýchat. A ani neví, že vy tu máte sluníčko a čistý vítr, protože jste v jiné vrstvě.

Co by se stalo, kdyby váš kamarád z Ostravy vás navštívil a vy by jste mu ukázali vaši židli a nechali ho zakusit to sluníčko a čistý vzduch a pohled na Ostravu pod inverzí .

Pochopil by a začal také hledat svoje tlačítko RESET? A stal se vašim sousedem.

Nebo by argumentoval, že na jaře, v létě a na podzim to takové špatné není. Ono se totiž v tom smogu a inverzi dá žít. A  není to tak špatné je to takové nutné zlo.

Ten příklad s inverzí a smogem jsem se snažil vysvětlit tlačítko RESET, ale tlačítko RESET je myšlenka jednoho šikovného majitele pneuservisu z naší sítě. Když jsme spolu seděli na obědě vysvětloval nám svoje myšlenkové pochody na otázku proč s nám dělá a spolupracuje. Říkal, že bylo pro něho nejtěžší si uvědomit, že musí začít hledat svoje TLAČÍTKO RESET. A v okamžiku, kdy jej našel, restartovat svojí firmu. Řekl, že každý pneuservis ho má jinde a dokud ho nenajde a nezmáčkne, nic se u nich nezmění.

Jiný majitel velkého pneuservisu z naší sítě a současně zapojený v síti velkého výrobce(nebudu ho jmenovat) specifikoval svůje tlačítko reset takto: Moje tlačítko Reset bylo, když jsem si sám sobě během jedné sezony dokázal, že ty premiové značky nepotřebuji a umím prodávat to co chci já na čem prosperuji lépe.

Závěr: S odstupem času vnímám, že život Ostraváka a pneuservisu bez tlačítka reset je podobný. Život v horších podmínkách, spolu s mnoha ostatními, kteří zažívají podobné problémy. Pro které není řešení na blízku a sluníčko přes tu špínu nevidí. Ale takový život je omezený do okamžiku, kdy si člověk uvědomí jeden fakt, že to může změnit. Ovlivnit a začít hledat tlačítko RESET. Restartovat firmu a začít dělat věci jinak nebo přestěhovat se o 50 km a začít jinde. Nesmířit se s tím, že to tak má být.

Proti eshopům funguje Vyjímečnost

Privátní značky jsou pro pneuservisy řešením dnešní globální doby.  V době internetových nabídek eshopů a vysokého počtu pneuservisů.

Privátní značky využívají firmy ve všech odvětvích ekonomiky. Velké firmy jako Kaufland, Albert, Interspar, Lidl, OBI,  a další zavedly do svého sortimentu vlastní produkty pod svými značkami.

Proč to dělají?  Pomáhá jim to prodávat více zboží a více vydělávají. Omezují v daném sortimentu cizí zboží a preferují svoje produkty. Mají jednodušší skladování  a zvyšuje se jim obrátkovost. Pak mají pořád čerstvé zboží.

Co jim to umožňuje?  Využívají toho, že kupující v posledních letech změnili nákupní zvyklosti. Podle průzkumu z minulého roku už jenom každý 10 muž a dokonce až každá 18 žena kupuje podle značky. Většina kupujících klade důraz na nejvyšší kvalitu, ale za co nejnižší cenu. A toto pro ně splňují privátní produkty. Globální firmy nechají vyrobit svůj vlastní produkt u nejlepších značkových výrobců ale pod svojí značkou a prodávají je za ceny nižší.

Hlavní výhoda:  Jejich zboží se stává cenově neporovnatelným s jinými konkurenčními produkty. Jejich zákazníci nemají možnost porovnat, jestli v jiném obchodě to není nejlepší. Když jim Kaufland nudle chutnají, jdou si příště koupit ty samé. Jak jednoduché. A pro toho desátého muže a osmnáctou ženu mají v sortimentu i značkové produkt.

Nevýhody: Žádné

Proč tomu tak je? Je to přirozený vývoj. Bylo období, kdy obchody mezi sebou válčily cenou. Pak to došlo až tak daleko, že výrobek byl vyráběný „na cenu“ a byl nekvalitní. Zjistili, že si kazí pověst a zavedli privátní produkty. Privátní produkt je pro koncového zákazníka garancí, že zboží nebude nekvalitní a cena bude přijatelná.

Privátní značky v pneuservisech

Velké nadnárodní sítě pneuservisů již mají svoje privátní značky. Ne vždy se jim podaří danou značku ochránit pro svoje pneuservisy. Ta ochrana musí vycházet od výrobce, který musí nastavit tvrdá  pravidla. Nevýhodou spolupráce s těmito velkými nadnárodními sítěmi je částečná ztráta svobody podnikání.

Pro pneuservisy nezapojené v těchto nadnárodních sítích jsme jednoduchým řešením. Vytvořili jsme pro pneuservisy zázemí privátní značky vyrobené u jedničky na světě ve společné továrně. S ochranou značky před internetovými nabídkami a s garancí nejnižší nákupní ceny pro uzavřenou skupinu pneuservisů.

Pro koho je to určené?  Pro šikovné pneuservisy, kteří přijmou privátní značku za vlastní. Kteří chtějí mít ve svém sortimentu cenově zajímavý a nepokažený produkt. Pro ty kteří chtějí budovat vztahy se svými zákazníky a být pro ně zajímavý.

Pro koho se to nehodí? Pro pneuservisy – dodejce, kteří neumějí prodávat a pomáhat zákazníkům. Kteří prodají jenom to co zákazník chce. A necítí potřebu se to naučit.

Kdo se NEBUDE prodejcem privátní značky?  Pneuservis, v jehož blízkém okolí je již jiný pneuservis zástupcem dané privátní značky.

Vytvořili jsme tento blog, abychom mohli pomáhat těm šikovnějším. Učit je novým prodejným technikám, pomoci jim proškolit celý prodejní tým. Aby se jim lépe a jednodušeji prodávalo. Chceme Vám předávat zkušenosti od těch, kteří již profitují z privátních značek ve svých pneuservisech. Inspirovat Vás ke změnám vedoucím k Vaší výjimečnosti.

Vítězné myšlení v pneuservise

Jsou pneuservisy, které fungují ze dne na den, jedou v zaběhlých kolejích. A postupně stagnují. Jejich výsledky jsou pod jejich očekávání (říkejme jim normální ). Ale také jsou pneuservisy, které prosperují a prodají stovky až tisíce pneumatik za rok (říkejme jim šikovní ).

V čem jsou rozdíly mezi normálním a šikovným? Majitelé mají odlišné myšlení.

Normální: Bez strategie rozvoje, fungují pořád stejně, nemají velké očekávaní, dělají a prodávají to co ostatní, oddaně se přizpůsobují podmínkám trhu. Když přijede zákazník do takového servisu, vidí, že je to tu pořád stejné. Prodávají to, co zákazníci obvykle chtějí. Fungují na principu jednoduchosti bez práce navíc, cestou nejmenšího odporu. Ale moc toho nevydělají.

Šikovní: Mají vítězné myšlení. Bojovníci, kteří věří, že to zvládnou. Vědí přesně co chtějí. Věří, že jsou jejich plány uskutečnitelné. Nemají problém dělat změny vedoucí k cíli. Když cítí, že stagnují, najdou hned svoje tlačítko „reset“. Vyžadují od sebe a od svých zaměstnanců, aby novinky zaváděli a používali v praxi. Zákazníci je vnímají jako inovativní, dynamické a šikovnější. Rádi se tam vracejí. Neprodávají to, co zákazníci by obvykle kupovali v jiných pneuservisech. Mají svůj prodej pod vlastní kontrolou. Prodávají ve velkém množství a to, co chtějí prodávat oni. O čem se přesvědčili, že je výborné, kvalitní a mají na tom potřebnou marži. Což jim umožňuje koupit danou značku dopředu a výhodně před sezonou v nejčastěji prodávaných rozměrech. Umí prodat osmi z deseti zákazníkům to, co potřebují a na čem vydělají.  Plní roli, kterou koncový zákazník od pneuservisu očekává:
1. Profesionalita
2. Pomoc a ochota poradit
3. Doporučit a vzít zodpovědnost doporučení na sebe
4. Mít pneumatiky skladem
5. Skvělý kupní zážitek

Závěr: To, co je neuvěřitelné je, že rozdíl mezi normálním a šikovným je „pouze“ ve způsobu uvažování. Když navštívím nějaký pneuservis, pokládám si otázku. Je to ten šikovný, co přemýšlí jako vítěz nebo je to ten normální. Znám šikovné a přitom mají jenom jedno stání. Není to ani o penězích, velkosti ani o umístění pneuservisu, ale jen o vítězném myšlení. Oni totiž ti šikovní nechtějí být normální.

Vaše konkurence nespí

Vaše konkurence nikdy nespí. SVĚT NEPOČKÁ. Je chybné se domnívat, že se dá podnikat beze změn. Každá podnikatelská oblast prochází neustálými změnami a vývojem. I ta naše.

Každá firma potřebuje svého LÍDRA i MANAŽERA

Manažer je osoba snažící se zavést pravidla, pořádek a organizaci práce ve Vaší firmě.

Lídr je osoba, která funguje na opačném principu. Lídři jsou inovátoři, žijí v budoucnosti, neustále se snaží něco měnit k lepšímu, mají vize, plány a jdou za nimi. Oproti manažerovi se snaží všechno zaběhlé neustále měnit. Jsou to ti, kteří drží tempo změn.

Lídr bez manažera nemůže fungovat. Firma by zkrachovala, protože by pořád zdokonaloval a každodenní provoz by kolaboval. To samé platí o manažerovi, kterému by „ujel vlak“, protože svět by na něho nepočkal a jeho firma  by zastarala a také zkrachovala.

Nelze být oběma v jednom těle. To si odporuje.

Jestliže jste dneska více manažerem a chybí Vám inovace, tah na branku a nadčasovost, pak JSME TU PRO VÁS, protože to je přesně to, co děláme. Připravili jsme pro vás On-line kurz šikovného prodejce. Návody, videa, inspirativní ukázky a příběhy.

Jestliže jste dneska více Lídrem snažte se méně nepodílet na každodenním vedení firmy a najděte si šikovného „provozního“. On bude řešit aktuální problémy a Vy řešíte nadčasové úkoly.

Ukážu Vám to na příkladu filmového studia WALT DISNEY. Dneska nikdo z lidí neví, že Walt podnikal se svým bratrem Royem. Roy byl starší a odedřel tu každodenní práci za svého bratra Walta. Walt byl snílek a inovátor. Dohromady vybudovali obrovskou společnost. Walt na první pokus zbankrotoval. Na druhý pokus se svým bratrem se jim to povedlo.

Závěr: Vaše konkurence nespí a záleží jenom na tom, kdo má šikovnějšího lídra. Protože jenom lídři mění svět, oni jsou ti nositelé pokroku.